Om oss

Pankangården driver ekologisk biodling och säljer svenska ekologiska biprodukter. Vi finns i Halna utanför Töreboda. Våra drygt 300 bisamhällen är placerade i norra Skaraborg där ekologiskt jordbruk och skog är dominerande.

Pankangården är belägen i Halna någon mil utanför Töreboda. Hit flyttade jag och min fru Maria 2106. Vi är 4:e generationen i min släkt här på gården. 2016 så var jag biodlare på hobbynivå men tankarna på att starta yrkesbiodling hade funnits ett tag och då gårdens ekonomibyggnader och omgivande fauna visade sig väldigt lämpade för biodling så startade vi året därpå med uppbyggnad av biodlingen. Vi bestämde i ett tidigt skede att vi ville satsa på ekologisk produktion. 

Förutom jag själv som är huvudansvarig för biodlingen så är Maria delaktig i tappning/paketering och kvalitet. Vår dotter Felisia är behjälplig med webbdesign och grafisk formgivning. Den här säsongen så har vi också ytterligare en medarbetare i teamet, Oliver som hjälper till i bigårdarna och med tillverkning/underhåll av material som behövs. 
Under sommaren förstärker vi också med någon sommararbetare.

Vi har för närvarande ca 300 bisamhällen som är placerade i norra Skaraborg. Planen är att utöka med ytterligare 100 samhällen säsongen 2021. Sedan 2018 är vi certifierade enligt Krav och Sigill. På gården finns förutom bin, några får av rasen finull och ett gäng löpankor. 

En större del av den producerade honungen tappar vi burk och flaska som levereras till ett 25 tal butiker i norra Skaraborg under varunamnet Mjuk å go honung från Skaraborg. Vårt andra varumärke är Svensk honung ekologisk. Överskott säljs i bulk till grossist. På gården har vi försäljning av honung och biprodukter. Avel och försäljning av bidrottningar och bisamhälle är ett annat ben att stå på. Vi odlar ett stort antal bidrottningar varje år, dels till försäljning och också till avläggare och för att byta ut i produktionssamhällena. 

Utöver detta så jobbar vi hela tiden med att utöka vårt sortiment av produkter från bikupan.

gård